Friday, October 14, 2022

20 nama lain babi dalam dunia masakan dan kulinari yang patut tahu

 ๐˜๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐——๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—•๐—ฎ๐—ฏ๐—ถ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ด๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ & ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช.


๐Ÿญ. ๐—ฃ๐—ถ๐—ด    

Babi muda yang beratnya kurang dari 50kg.

๐Ÿฎ. ๐—ฃ๐—ผ๐—ฟ๐—ธ.

Daging babi. 

๐Ÿฏ. ๐—ฆ๐˜„๐—ถ๐—ป๐—ฒ

Daging babi untuk seluruh spesies babi.

๐Ÿฐ. ๐—›๐—ผ๐—ด

Daging babi dewasa yang melebihi dari 50kg.

๐Ÿฑ. ๐—•๐—ผ๐—ฎ๐—ฟ

Babi liar atau babi hutan.

๐Ÿฒ. ๐—Ÿ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ    

Lemak babi yang biasa digunakan dalam pembuatan minyak, sabun mahupun kuih.

๐Ÿณ. ๐—›๐—ฎ๐—บ

Daging babi bahagian peha.

๐Ÿด. ๐—•๐—ฎ๐—ธ

Daging babi dalam bahasa Tionghua.

Contohnya bak ku teh & bak kwa.

๐Ÿต. ๐——๐˜„๐—ฎ๐—ฒ๐—ท๐—ถ

Daging babi dalam bahasa Korea yang biasanya digunakan dalam masakan seperti bulgogi & galb

๐Ÿญ๐Ÿฌ. ๐—›๐—ผ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐˜๐˜€๐˜‚

Hidangan Jepun yang berupa hirisan daging babi

๐Ÿญ๐Ÿญ. ๐—•๐—ฎ๐—ฐ๐—ผ๐—ป   

Daging haiwan yang diasapi terutamanya babi

๐Ÿญ๐Ÿฎ. ๐—ฆ๐—ผ๐˜„ ๐— ๐—ถ๐—น๐—ธ

Susu yang dihasilkan dari babi

๐Ÿญ๐Ÿฏ. ๐—ฅ๐—ผ๐˜‚

Babi dalam bahasa mandarin seperti hidangan hong shao rou & rou jia Mo.

๐Ÿญ๐Ÿฐ. ๐—ง๐—ผ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐˜๐˜€๐˜‚

Hidangan Jepun berupakan ramen yang berkuah putih keruh yang dibuat dari tulang, lemak & juga kolagen babi.

๐Ÿญ๐Ÿฑ. ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ธ๐˜‚     

Sebutan babi dalam bahasa Jepun.

๐Ÿญ๐Ÿฒ. ๐—ก๐—ถ๐—ฏ๐˜‚๐˜๐—ฎ

Hidangan Jepun yang berupa leher babi yang dimasak dengan sedikit kuah.

๐Ÿญ๐Ÿณ. ๐—–๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐˜‚

Daging babi panggang.

๐Ÿญ๐Ÿด. ๐—ž๐—ฎ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ถ

Makanan perut babi rebus dalam kulinari Jepun.

๐Ÿญ๐Ÿต. ๐—–๐˜‚ ๐—ก๐˜†๐˜‚๐—ธ

Danging babi bahasa hakka. Istilah ini digunakan dalam masak siomay dan bubur.

๐Ÿฎ๐Ÿฌ. ๐—•๐—ฎ๐—ถ๐—ธ๐˜„๐—ฎ๐˜

Rusuk babi.


Moga bermanfaat untuk semua terutamanya kita sebagai umat Islam. 

Ambik tahu & cakna dengan makanan anda☺️

No comments: